Medische informatie

Windhonden zijn in principe gezonde en sterke dieren, ze zijn niet doorgefokt en erfelijke aandoeningen komen weinig voor.

Tropische ziektes:

       Al onze honden worden getest voor ze naar België komen. De bloedresultaten worden samen met het gezondheidsboekje overhandigd bij adoptie.

Leishmania is een ziekte die wordt overgebracht door de zandvlieg en is goed te behandelen als men er vroeg bij is. Een hond die ooit positief getest geweest is op Leishmania zal deze ziekte altijd met zich meedragen, maar het kan zijn dat de hond na een behandeling hier nog weinig of geen last van heeft. Belangrijk is een tijdige diagnose zodat de juiste behandeling kan starten. Ook al is een hond negatief getest, dit wil niet zeggen dat de hond de ziekte niet jaren later (tot 7 jaar later) alsnog kan krijgen. De incubatietijd is nl heel lang bij Leishmania. Om zeker te zijn, raden wij aan om uw hond na adoptie, en als het diertje tot rust gekomen is in zijn nieuwe thuis (want stress heeft een ongunstige invloed op Leishmania) nog eens te laten hertesten. Symptomen: vermageren terwijl de hond toch goed eet, lusteloosheid, overdreven haarverlies, wonden die slecht genezen, kale plekken rond de ogen, neus en oren. Deze ziekte hoeft u zeker niet af te schrikken om een hond te adopteren want er zijn veel honden die een perfect leven leiden met Leishmania, zonder dat ze ook maar ziek zijn. Behandeling: Pilletje Allupurinol, meestal 1 per dag. Ze kunnen net als andere honden spelen en oud worden, zolang ze maar goed worden behandeld.

Babiose is een bloedparasiet die ook wel tekenkoorts genoemd wordt. Het wordt voornamelijk overgedragen via teken maar het kan ook via bijtwonden van een andere hond die postief is. Honden uit Spanje kunnen jarenlang besmet zijn zonder ziek te zijn, omdat ze een bepaalde immuniteit hebben opgebouwd door de generaties heen. Toch kan ook bij hen de ziekte zich ooit openbaren. Ook al is er veel ophef over de ziekte, de ziekte zelf is niet altijd dodelijk. Veel honden overleven de ziekte, echter niet allemaal. Als de hond de ziekte overleeft blijven er helaas vaak chronische verschijnselen bestaan voor de rest van zijn/haar leven. Chronische veschijnselen: verhoogde hartslag, opgezette lymfeklieren, een vergrootte milt, onderhuidse bloedingen en bloedarmoede, geelzucht, zweren in de bek en/of ademhalingsproblemen (ook hoesten). Babiose zal de energie van de geinfecteerde honden ondermijnen, zodat ze minder snel rennen en vlugger moe worden. Als er niet tijdig een goede diagnose gesteld wordt en met de behandeling gestart wordt, kan de hond sterven. Voor de behandeling wordt genoemd: Injectie van Imizol en indien nodig infuus of bloedtransfusie. En injecties van imidocarb dipropionaat (Carbedia) en diminazine. Om na de behandeling zeker te zijn dat de hond vrij is moeten er 2-3 negatieve PCR testen gebeuren, 2 maanden na stoppen met de behandeling, dit omdat de parasiet inderdaad kan persisteren en na een tijd terug problemen kan geven. Levenslange medicatie is niet van toepassing.

Filaria hartworm wordt overgebracht van hond tot hond via de bloedzuigende muskiet. Als een bestmette hond gestoken wordt door een mug, zuigt deze bloed met microscopische kleine worpjes, microfilarien. De mug steekt een andere hond en brengt via de steek de microfilarien in het lichaam van deze hond. via het bloed laten ze zich meevoeren naar het hart waar ze zich vastzetten, uitgroeien tot volwassenen en microfilarien produceren. als er veel wormen in het hart zitten functioneert het niet meer goed en krijgt de hond klachten. Symptomen: het uithoudingsvermogen vermindert en er wordt een keertje gehoest. In een later stadium kan er gewichtsverlies, leververgroting, bloedarmoede, nierfalen, vocht in de buikholte, ademhalingsproblemen voorkomen. als het hart erntige beschadigingen oploopt, kan de hond uiteindelijk overlijden. Door middel van een ECG (Electro Cariogram), echografie en bloedonderzoek kan de diagnose gesteld worden. Behandeling met stronghold pipetjes. Elke maand geef je de hond een pipetje waardoor de larfjes dood gaan. De volwassen wormen kunnen tot 7 jaar leven en zullen vanzelf dood gaan. De dode wormen sterven langzaam en 1 voor 1 waardoor er niet zo een groot gevaar is om een verstopping in de ader te krijgen. Jaarlijks testen kan de behandeling verkorten.

Alonso

Onderhoud en andere kwaaltjes

Alle honden krijgen een anti-vlooien behandeling en ontwormingskuur. We raden aan beiden nog een keer te herhalen ongeveer 1 week na adoptie. Indien de hond wormpjes heeft, is het nodig na 10-12 dagen opnieuw te ontwormen.

Tijdens de lente en zomer beschermt u uw hond het beste tegen vlooien en teken met Advantix of Stronghold pipetjes. Gebruik nooit een vlooienband voor een windhond!

Windhonden kunnen stoms ook kale plekken hebben aan de achterpoten. Deze kan je eventueel insmeren met uierzalf of extra vierge olijfolie. Kale plekken kunnen ook op eczeem wijzen. Bij twijfel raden wiju aan uw dierenarts te contacteren.

Dierenartsen

Wij werken samen met een aantal dierenartsen die veel ervaring hebben met windhonden. Mocht uw hond een medisch probleem hebben en/of u wenst een 2e opinie of extra advies. Aarzel dan niet contact met hen op te nemen. Een verkeerde diagnose of behandeling, kan een kwestie van leven of dood zijn voor uw hond!

Een belangrijk aandachtspunt is ook dat windhonden anders reageren op narcose. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat ze minder vetmassa hebben dan andere honden, de stofwisseling van de lever minder is en het bloed stroperiger is. Wij raden dan ook gasnarcose aan in het geval uw windhond een operatie onder volledige narcose moet ondergaan.

Naam Adres Website Telefoon/GSM
Dierenarts Vanessa Zennebergh Liersesteenweg 173, 2800 Mechelen +32 15 34 53 94
Dierenartspraktijk Argos Zepstraat 4, 2811 Hombeek-Mechelen www.argoshombeek.be +32 15 63 52 70
Dierenartspraktijk Van Campen Koningin Astridlaan 32, 9230 Wetteren www.fideel.be +32 93 66 57 60
Dierenarts Iris Mensch Stationsstraat 3, 3945 Oostham +32 44 57 59 68
Dierenartskliniek Drogenboom Zultseweg 191, 8790 Waregem dapdrogenboom.be +32 56 61 55 07
Dierenartspraktijk De Loovaart Vaartstraat 63, 8630 Veurne +32 58 31 76 76
Dierenartspraktijk Sine-Cura Dorpstraat 68, 9130 Kieldrecht +32 37 73 13 23
Dierenkliniek Randstad Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek www.anicura.be +32 33 22 78 11
Dierenartspraktijk Hulsterheide Hulsterweg 49, 3980 Tessenderlo www.hulsterheide.be +32 13 66 56 11
Dierenarts Pol Boucherie Oekensestraat 78, 8870 Izegem +32 51 31 41 99
Dierenarts Lode De Clercq Ohiostraat 200, 9700 Oudenaarde-Eine +32 55 30 41 81
Dierenartspraktijk Het Hof Nieuwstraat 19, 2910 Essen www.dierenartsenpraktijk-het-hof.be +32 3 667 62 63
Interesse

Moro

Hallo, Ik ben Moro, Een mooie Galgo reu van 5 jaar oud.
Adopteer
Beschikbaar

Magia

Hallo, ik ben Magia, iets meer dan 4 jaar oud en ben afgegeven door mijn eigenaar na de jacht in Zuid Spanje. Ondertussen zo’n maandje ...
Adopteer
Beschikbaar

Camaron

Camaron op zoek naar zijn ‘forever home’. Camaron  is een knappe grote  brindle Galgo van 2,5 jaar jong en is een zeer vriendelijke, opgewekte hond. ...
Adopteer

Hoe kan u helpen?

Wil je graag een hond helpen maar heb je geen plaats om hem/haar een gouden mandje te geven? Maar je ziet het wel zitten je steentje bij te dragen om een hond in nood te helpen en deze een nieuwe start te kunnen geven? Dan kan je ook een donatie doen. Dit kan via onderstaande link.