Yellow

Geschreven door 3sens. Gepost in Nieuws

FrontYellow was 1 van onze Zorgenkindjes en wij willen bij deze nog eens alle Meters en Peters bedankend die de operatie en verzorging van Yellow mee gesponsord hebben !

Yellow is een jong reutje van ongeveer 2 jaar jong, een tof sociaal en speels diertje. Hij werd in Spanje aangereden door een auto en de dierenarts van Arca de Noa heeft geprobeerd zijn pootje beter te maken, maar spijtig genoeg is dit niet gelukt. Viviane en Anita hadden Yellow begin februari in Spanje gezien en toen we na 3 maanden vernamen dat Yellow nog steeds op een Gouden Mandje wachtte was het tijd om actie te nemen ... want daar waar andere organisatie stoppen ... gaat Galgo Aid door ... Rescue met een grote R ...

Dankzij Vero & Mario die aanboden om honden mee te nemen op hun terugvlucht van hun vakantie uit Spanje, kon Yellow zondag 29 april naar Belgie komen. Foto's aankomst Zaventem. • A01
 • A02
 • A03

 

Al meteen na zijn aankomst was het duidelijk dat de staat van Yellow zijn pootje veel slechter was dan verwacht. Zijn poot hing precies los aan zijn lichaam en hij strekte zijn pootje ook totaal niet of steunde er niet op. Zondag werden en dan ook meteen foto's en een email verstuurd naar Dierenarts Geert Verhoeven. We kregen maandagochtend al antwoord dat we diezelfde avond op consultatie mochten komen en er werd afgesproken dat Yellow woensdag meteen geopereerd zou worden. Intussen kon hij nog een paar dagen "rustig" bijkomen van zijn reis naar Belgie bij zijn opvanggezin.

 • B01
 • B02
 • B03
 • B04
 • B05

De eerste dagen in opvang zijn echt opmerkelijk voor een jong diertje als Yellow dat nog nooit in een huis gewoond heeft. Wonder boven wonder blijkt hij meteen door te hebben dat hij zijn behoeften buiten moet doen (misschien omdat hij zijn pootje niet kan opheffen zoals andere reutjes ? :-)). Ook met zijn opvangzusje Bo klikt het heel goed, de speelkameraden hebben mekaar gevonden en ondanks Yellow zijn pootje wordt er vlot gespeeld. Yellow heeft geen pijn of last van zijn poot en huppelt als een jong en dartel veulentje vrolijk door het leven. De knuffels en aandacht die hij van Saartje krijgt zijn ook welgekomen ... Yellow is duidelijk een levensgenietertje en ook beentjes knabbelen vindt hij tof.

 • C01
 • C02
 • C03

Woensdag 2 mei : verslag operatie Yellow door Geert Verhoeven, Europees Specialist Chirurgie Gezelschapsdieren Dierenkliniek Randstad te Borsbeek.

Hier zijn al wat foto's: pre-op en post-op. De anesthesie werd zoals gewoonlijk uitgevoerd met een epidurale injectie zodat er tijdens en na de operatie geen pijnprikkels kunnen ontstaan. Wat we zien op de eerste foto's is een fractuur die op een verkeerde manier is geheeld: dit wordt een mal-union genoemd. Er ontstaat een enorme botreactie (callus) die de fragmenten aan mekaar zet, maar in een verkeerde positie. Yellow heeft daarenboven willen compenseren voor een tekort geworden lidmaat door het kniegewricht volledig te strekken. De spieren en bindweefsellagen zijn vervolgens aan de botreactie zodanig vastgegroeid dat er geen beweging meer mogelijk is. De quadricepsspieren zijn het meest vergroeid geweest, maar zelfs de onderhuid vertoonde vergroeiingen.

Ons eerste werk was het terugvinden van de botstructuren. Dit was enkel duidelijk voor het kniegewricht en het uiterste bovenste deel van het dijbeen. Heel de zone ertussen was lelijk vergroeid en in distorsie. We zijn dan begonnen met de botfragmenten van mekaar te bijtelen en de vregroeiingen met los te wrikken. Dit ging gepaard met enorm bloedverlies zodat een bloedtransfusie nodig was. Het was echter niet meer mogelijk om alles mooi te reconstrueren, zodat de uiteinden van de fragmenten moesten worden afgezaagd (en block resectie). De poot wordt hierdoor aanzienlijk korter. Aangezien het onderste fragment vergroeid zat in de buurt van de achterbeen zenuw (Nervus ischiadicus) werd geopteerd dit stuk bot niet volledig te verwijderen. Eens we de botstukken hadden bevrijd werd begonnen met de eigenlijke osteosynthese: een moderen locking plate met 6 locking schroeven werd aangewend om de fractuur te stabiliseren. Eens de botfragmenten stabiel waren werd begonnen met het oprekken van de spieren: onder anesthesie werd het lidmaat stelselmatig verder gebogen zodat de resterende vergroeiingen konden loskomen. Alles werd gehecht en een drain werd aangebracht om het wondvocht te draineren. Ook een verband werd aangebracht. Omdat gevreesd werd voor enorme postoperatieve pijn, werd de ruggenprik herhaald. De operatie duurde in totaal 4 uur en werd uitgevoerd door dierenartsen Dr. Verhoeven en Dr. Van Tilburg. De dag na de operatie was Yellow comfortabel en steunde reeds licht. Onder volledige anesthesie werd het verband ververst en de poot opnieuw wat gebogen.

 • D01
 • D02
 • D03
 • D04
 • D05
 • D06
 • D07
 • D08

Nu is het afwachten en hopen dat alles goed verloopt.

Maandag 7 mei : Yellow mocht opgehaald worden door zijn opvanggezin om daar te herstellen.

Zijn opvangmama verteld : Het was een blij weerzien met Yellow die we intussen Yello noemen, want zeg nu zelf, een wit galgootje 'geel' noemen is een beetje raar :-) Toen hij mijn man zag in de dierenkliniek fleurde hij als het ware helemaal op. Saartje en ik hoorden hem daarna echter gillen van de pijn toen zijn verband van zijn poot gehaald werd ... tot dan toe werd Yello zijn verband nl dagelijks verschoond onder verdoving omdat zijn pootje zo pijnlijk is. We betaalden ter plaatse reeds 2002 euro voor de zorgen voor Yello, dus alle financiele hulp is van harte welkom. Naar huis met de auto was een waar avontuur want meneerke wou niet gaan liggen en we wilden niet dat hij zich pijn deed door op zijn poot te steunen, dus het was voor ons beiden een echte evenwichts en krachtoefening. Eens aangekomen deed Yello meteen netjes zijn behoeften in de tuin om daarna rustig zijn opvangzusje Bo te begroeten. So far so good en na een volle bak brokjes met vlees verorberd te hebben was het tijd om even lekker te rollen bollen op de tapijt met de pootjes in de lucht. Je zag de stress zo uit zijn lijfje gaan want wees nu eerlijk, een ziekenhuis is en blijft een ziekenhuis, ook voor onze diertjes, hoe goed ze er ook verzorgd worden.

Zijn pootje ziet er redelijk goed uit, enkel aan de binnenkant is zijn poot wel redelijk dik. Ondanks onze verwachtingen blijkt Yello niet zoveel pijn te hebben. Met een pijnstiller en ontstekingsremmer 's morgens en 's avonds gaat het voorlopig goed. Heel af en toe wil hij eens aan zijn wonde likken of bijten en dan moet hij even het muilkorfje op, maar over het algemeen gaat het goed. Yello blijft een vrolijk en opgewekt diertje, ongelooflijk ! Woensdag 16 mei moeten we terug op consultatie en we hopen dat het goed komt ... maar hij buigt zijn poot nog steeds niet en probeert er ook niet op te steunen ... hopelijk kan hij zijn poot houden en wordt het niet alsnog een amputatie ...

16 mei : we zijn op controle geweest bij Geert Verhoeven en het was een blij weerzien tussen arts en patient ! Het typeert echt Yello om Geert zo uitbundig en enthousiast te begroeten en uiteraard kreeg hij er de nodige knuffels voor in de plaats, want wie zou er niet gecharmeerd zijn door deze mooie blonde charmante man. onze Yello ! Zijn pootje zag er goed uit en binnen 3 weken moeten we terug naar de dierenkliniek om foto's te laten nemen. We moeten nu dagelijks fysio doen met zijn pootje, een paar minuutjes 's morgens en een paar minuutjes 's avonds, zodat de gewrichten en spieren terug wat soepelder worden. Het ziet er dus naar uit dat Yello zijn pootje zal kunnen houden. Hij mag ook af en toe al wat spelen en elke dag doen we 2 keer een blokje om, want uiteraard wordt hij wel sneller moe op 3 pootjes en wandelen aan de leiband is ook niet evident. Maar verder is Yello zijn vrolijke zelf en lief voor groot en klein, mens en dier :-)

 • E01
 • E02
 • E03
 • E04
 • E05
 • E06

Maandag 11 juni : We zijn terug op controle geweest in de dierenkliniek. Op de foto konden we zien dat mijn pootje goed aan mekaar gegroeid is, maar volgens de dierenarts gebruik ik mijn pootje nog te weinig. De hamvraag is nu ... als mijn pootje niet echt functioneel is maar ik heb er verder geen last van ... kan ik mijn pootje dan behouden. Als ik loop gebruik ik mijn pootje niet maar als ik sta dan steun ik er wel soms op en ook als ik speel (en het dus vergeet en er niet aan denk). Omdat mijn spieren en pezen ook heel erg beschadigd zijn blijft het een vraagteken of ik op lange termijn mijn pootje kan houden, maar voorlopig dus wel. In ieder geval, ik mag nu op de kleine hondenweide lekker rennen, kijk maar naar de foto's !! Nu nog wachten op een tof lief baasje dat mij heel graag ziet !!

Update Juli 2012 : 2 weekjes op vakantie bij Tante Viviane :-), mijn Vakantieopvangmama die mij ook al in Spanje gezien had (en dus ook al verkocht is ... want als je mij ziet ben je verkocht naar 't schijnt) Tante Viviane verteld : Yello ligt hier al bij iedereen in de bovenste schuif.

Yel is echt een fantastisch diertje, dat kan ik nu wel bevestigen. Hij heeft de eerste dag toen jullie op vakantie vertrokken een beetje gepiept maar dat ging snel over. Als wij aan het eten zijn komt hij wel eens effkes kijken aan tafel, maar afluizen kan ik dat zeker niet noemen. Meestal ligt hij mooi op zijn kussen als we aan t eten zijn. Als de hondjes eten krijgen wacht hij ook mooi op zijn beurt en vliegt niet in de kommen van de anderen.

Ik zal Yel zelf eens laten vertellen hoe hij het maakt voor de rest;-) ... Lieve opvangmama ,lieve Sari en opvangpapa, Ik heb het hier reuze naar mijn zin in mijn eigen vakantieresort. Lina 1 van de knappe blondies hier heb ik gekozen als mijn vriendinnetje. Ze is al wat ouder dan Bo en ik krijg ze niet zo makkelijk aan het spelen. Maar toch, soms springen we samen wat rond:-) Het is ook een lieve hoor en ik mag bij haar gaan liggen. Samen met Soja(de andere blondie) ben ik partner in crime, Soja graaft een putje en ik maak het nog wat dieper hihi maar dan krijg ik wel onder mijn voeten van mijn vakantiemama en Soja ook.

Gisteren 2/6 had ik een beetje pijn aan mijn poot, dat komt omdat ik de dag ervoor zo hard op mijn pootje gevallen was op het stenen koertje he ! Het was mijn dagje niet, zelfs de oude madammen hier waren actiever dan ik. Mijn vakantiemama had medelijden met mij en heeft mij een siroopje gegeven waardoor ik me s avonds al beter voelde. Ik heb weer goed gegeten en zijn we nog lekker buiten gaan liggen in het avondzonnetje. Mijn vakantiemama heeft moeten lachen met mij. Er vloog een mugje rond mijn neus en ik heb het mugje zeker 5 min met mijn neus en ogen gevolgd. En als het op mijn kop ging zitten deed ik het voorzichtig weg met mijn poot. Dus volgens haar doe ik nog geen mugje kwaad:-)

Dan ben ik met Lina nog eens rond de tuin gewandeld om avonddiertjes te spotten maar we hebben niks gevangen. Ik heb weer flink geslapen.

Vandaag 3/6 ben ik weer AMAZING YELLO (eigenlijk terug mijn zotte en levenslustige zelf), mijn poot is veel beter. Deze morgen met mijn vakantiepapa de krant gelezen met mijn kop op zijn arm. Ja ja ik ben een charmeurtje :-) Ik heb mij vandaag al super geamuseerd. Gespeeld met piepertjes ,piepertjes ook vakkundig verwijdert, mijn vakantiemama op de voet gevolgd en dan krijg ik al eens een knuffel hihi

Ik heb over de gazon gecrost alsof mij leven ervan hing en mijn vakantiemama haar hart stond bijna stil ,zo een vaart maakte ik. Vooral ook omdat ik gisteren nog een beetje pijn had aan mijn poot en vandaag is die pijn precies helemaal verdwenen. Ik voel me dan ook veel vrolijker dan gisteren. Mijn slechte poot ging zo goed mee dat ik hem om de bochten te nemen echt gebruikte als steun om te draaien. Het was naar het schijnt bangelijk en ontroerend tegelijk. Ik ben dan al mijne energie goed kwijt en dan lekker rusten. Ik ben waarschijnlijk de meest dappere woef ooit vindt mijn vakantiemama. Soms denk ik een beetje aan jullie, maar ik pas mij makkelijk aan hier aan mijn Vakantie Resort en amuseer mij hoor:-)

Een pootje van mij en eentje extra voor Sari! En veel groetjes aan jullie allemaal van mijn vakantiemama ! X Yello

 • F01
 • F02
 • F03
 • F04
 • F05
 • F06

SEPTEMBER 2012 :  Yello heeft zijn GOUDEN MANDJE gevonden ! En hij heeft er meteen 2 podenco zusje bijgekregen :-) Veel geluk Yello, je verdient het zo lieve schat !! Wij van GAE zijn heel blij dat we jou deze kans hebben kunnen geven en bedanken iedereen die jou gesteund heeft !!

Wij danken

 • Sponsor-ThermoHeizung
 • Sponsor-Bananas
 • Sponsor-Europremiums
 • Sponsor-Hilferd

Wij Danken

 • Sponsor-Goormans
 • Sponsor-VanDenBroeck
 • Sponsor-Immobilli