Hond verloren ? Beter voorkomen !
Help mijn windhond is gaan lopen ...
Spijtig genoeg vernemen wij soms dat er een windhond is gaan lopen of is ontsnapt. Sommigen worden ongeschonden teruggevonden, anderen zijn gekwetst of worden nooit meer teruggevonden. Bij adoptie van een windhond moet u zich realiseren dat de meesten een verleden met zich meedragen. Sommigen werden gevonden op straat of in een verlaten, afgelegen gebied of vastgebonden en overgelaten aan hun lot, genoodzaakt om te leren overleven om geen langzame dood tegemoet te gaan. Ze hebben vaak een groot jacht-instinct waardoor zij Oost-Indisch doof zijn eens ze aan het jagen zijn. Als ze bang zijn of van iets schrikken, is hun enige uitweg soms vluchten.
Als wij een oproep krijgen dat een GAE windekindje is gaan lopen, dan zetten wij de alarmfase in werking. Het is echter vaak zoeken naar een speld in een hooiberg ... Laten we samen voorkomen dat uw hond de kans krijgt te gaan lopen en neem onderstaande nuttige tips even door :
Wandelen
- Gebruik een stevige, lederen brede halsband met een goede sluiting en span deze goed aan.Het hoofd van een windhond is enorm smal, indien de halsband te los rond de hals zit, kan de hond zich er gemakkelijk uittrekken indien hij schrikt van iets of een kat, kleine hond of konijn ziet. Als de halsband aan is, test dan of de hond zich er kan uittrekken en probeer deze over het hoofd te trekken. Op het hoogste punt van de hals ( = net achter de oren ) van uw hond moet de halsband nauwsluitend worden aangebracht.
- Voor angstigere diertjes, raden wij u aan om in combinatie met de halsband, ook gebruik te maken van een stevig tuigje of U-lead. De halsband en U-lead kan u dan nog eens extra veilig verbinden met een tussenstukje (zie onze webshop).
- Laat uw windhond niet loslopen, behalve op een goed omheinde en afgesloten hondenweide die voldoende hoog omheind is. Let erop dat de toegangspoort tot de speelweide goed is afgesloten. Laat in het begin nooit een angstige hond los op een hondenspeelweide want de kans is groot dat u hem niet meer kunt pakken maar maak gebruik van een veilige, lange leiband ( geen flexilijn) of stevige koord.
Mee in de auto
- Maak uw hond altijd op een veilige manier vast. Laat hem nooit los in de auto zitten zowel voor uw eigen veiligheid als die van uw hond.
- U kunt uw hond vastmaken in de auto door de leiband ergens aan vast te maken in de auto of door gebruik te maken van een speciale autogordel voor honden. De autogordel voor honden maakt u dan vast aan de halsband of het tuigje van de hond en klikt u dan goed vast in het gordelkliksysteem van uw auto. Een speciale autogordel kan u kopen in elke dierenspeciaalzaak.
- U kunt ook gebruik maken van een bench voor in de auto, maar ook hierbij is voorzichtigheid geboden bij het openmaken van de bench.
- Maak zeker ook in de koffer de hond vast, want bij het opendoen van de koffer kan hij er anders uitspringen ! In vele koffers heb je speciale metalen haken waar je de hond aan kan vastmaken met de leiband of aan de kopsteunen van de zetel kan ook.
In de tuin
- Zorg ervoor dat de tuin voldoende hoog omheind is, minstens 1.80m.
- Controleer geregeld de tuin op gaten in de draad of op putten die gegraven worden door uw honden.
- Zorg ervoor dat uw windhond ook niet onder de omheining door kan. Controleer of poortjes en toegangswegen naar de tuin goed afgesloten zijn vooraleer u uw hond loslaat in de tuin.
- Als u met uw windhond op bezoek gaat naar vrienden, controleer dan eerst de tuin of hou uw hond aan de leiband.
In huis
- Maak altijd gebruik van een smalle halsband voor uw windhond in huis zodat indien nodig, u uw hond kunt vasthouden. Windhonden hebben een heel gevoelige hals en een strakke, dunne huid waardoor het niet aan te raden is om uw hond vast te nemen in zijn of haar nekvel.
- Bij het openen van ramen of deuren, zorg er dan steeds voor dat u de hond vast neemt, vast maakt of in een bench plaatst, zodat hij niet de kans heeft om weg te glipen op een onbewaakt moment.
- Sluit tussendeuren en plaats eventueel een tussenpoortje dat u kan sluiten.
- Vaak gebeurt het dat u de voordeur gaat opendoen en dat uw windhond op dat moment zalig ligt te slapen op zijn kussen, zetel of mand. Onderschat echter nooit de snelheid waarop uw hond plots kan weglopen via een geopende deur of raam.
- Zorg ervoor dat iedereen in huis op de hoogte is van deze levensnoodzakelijke veiligheidsvoorschriften.
- Voorzie uw hond ook altijd van een identificatieplaatje aan zijn halsband met naam en contactgegevens.
Wat als uw hond toch is weggelopen ... ?
- Probeer zelf rustig te blijven en informeer de plaatselijke politie, dierenbescherming en asielen. Geef ook het chipnummer door, dat u bv op een briefje hebt genoteerd in uw portemonnee.
- Verwittig zo snel mogelijk iemand van Galgo Aid Europe vzw, zodat wij u kunnen helpen uw hond terug te vinden, de eerste uren van een zoektocht zijn immers zeer belangrijk !
- Ga niet achter uw hond aanrennen of probeer hem niet te vangen, de hond wordt nog angstiger of raakt in paniek. Soms rennen ze rondjes en komen terug.
- Mocht u uw hond zien, maak u dan klein en spreek zacht. Wordt zeker niet boos of ga niet schreeuwen.
- Heeft u een andere hond, laat deze voor gaan en blijf zelf achter de hond. Waarschijnlijk zoekt de weggelopen hond zijn kameraadje.
- Een stukje vlees of vis kan bij de hongerige wegloper soms ook helpen.
- Zorg dat uw windhond altijd een identificatieplaatje draagt, voorzien van naam, chipnummer en uw GSM !
Nuttige contacten
Contact | Website | Telefoon/GSM |
Spoednummer Galgo Aid Europe | klik hier | +32 495 708 996 |
Coördinatie Antwerpse dierenbescherming | klik hier |
+32 (0)3 4400548 |
Dierenambulance Antwerpen & Dierenwelzijn vzw | klik hier | +32 (0)3 5681423 |
Amivedi Nederland | klik hier | +31 (0)900 2648334 |
Dierenambulance FDN Ned | klik hier | +31 (0)34 3521751 |
Dierenbescherming Nederland | klik hier | +31 (0)88 8113000 |
Meldnummer Dierenmishandeling | klik hier | +31 (0)900 2021210 |