Galgo

Galgo Español of Spaanse windhond

De mentaliteit in Spanje bij de galgueros (jagers) is inzake mishandelingen de afgelopen jaren reeds veranderd en velen brengen hun honden naar een Protectora (asiel). Maar er is nog een lange weg te gaan, zo worden en nog regelmatig gedumpte en aan hun lot overgelaten honden aangetroffen…. Ook blijft het gebruik van dodingsstations ingeburgerd, zeker in het geval dat het kweekresultaat tegenvalt (gemende rassen). 
Er worden ook in Spanje in de gebieden waar de Galgo ingezet wordt voor de jacht, illegale windhondenraces (door jagers op openbaar domein) of door anderen in verborgens renbanen georganiseerd. Ook wie hier niet (meer) voldoet wordt gedumpt.

 Vaak zijn de honden ter adoptie nog jonge honden, zo’n 2 à 3 jaar, aangezien de Galgo’s vaak al na één jachtseizoen afgedankt worden. En toch kan een gezonde Galgo rond de 12 jaar worden.

Onderstaande informatie kan u helpen om een beter inzicht te krijgen, alhoewel het karakter natuurlijk sterk kan verschillen van hond tot hond.

Karakter

De meeste Galgo’s zijn aanhankelijk, gevoelig en trouw. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn intelligent. Naar vreemden toe zijn ze meestal iets gereserveerder (vaak vooral naar mannen toe). Luisteren vinden ze soms moeilijk of ze doen alsof en zijn selectief doof.

De Galgo is een echt roedeldiertje en als ze zelf mogen kiezen, zouden ze het liefst hun Gouden Mandje delen met een ander viervoetertje. Vaak is het zelfs beter als er al een andere hond aanwezig is in huis, want de meeste Galgo’s zijn nog nooit zonder het gezelschap van andere honden geweest, daar ze in de roedel leven bij de jagers. Door een Galgo in een roedel op te nemen, beperk je ook de mogelijkheid tot verlatingsangst. De meeste Galgo’s zijn kindervrienden, al houden ze van tijd tot tijd uiteraard wel van hun rust. De Galgo wordt niet voor niets ‘de kat onder de honden’ genoemd, want luieren op een dik zacht kussen of in de zetel vinden ze super!

Kindervriend

De Galgo als kindervriend. Enkele foto’s van onze geadopteerde hondjes.

Windhonden zijn zicht-jagers en afhankelijk van hun jachtinstinct, jagen ze op alles wat beweegt. Als u een windhond adopteert moet u zich realiseren dat u de meeste galgo’s enkel veilig aan de leiband kan uitlaten. Het is, gelet op de brede hals en smal hoofd,  dan ook belangrijk dat de Galgo aangelijnd is met een 3-punts veiligheidstuigje. Een Galgo kan een snelheid van 50km p/u halen en erg hoog springen.
Een goed omheinde (1.80m hoog) hondenweide is een veilige oplossing om uw windhond toch eens heerlijk los te laten rennen.  (Hier zeker ook de aandacht hebben naar de aanwezige honden en eerst de hondenweide verkennen naar interactie met andere aanwezige honden!) Een alternatief kan hier een longeerlijn (+/- 10 m) zijn zoals gebruikt in de paardensport. Deze lijn kan ook gebruikt worden om na te gaan in welke mate de hond reageert op bevelen om terug naar zijn baasje te komen.

Omwille van het jachtinstinct is enige voorzichtigheid t.o.v. kleinere hondenrassen en katten sterk aan te raden. Uit ervaring kunnen we bevestigen dat windhonden in harmonie met kleine hondjes en/of katten kunnen leven en zelfs samen de sofa delen. Belangrijk is om hier de nodige aandacht en tijd in te investeren zodoende dat de honden de huisgenoten kan opnemen in wat als hun roedel kan beschouwd worden. De meeste honden worden reeds in Spanje getest in hun omgang met katten

Schofthoogte en gewicht reu

Schofthoogte en gewicht teef

Vacht

De vacht kan voorkomen in volgende kleuren: gestroomd, zwart, kaneel, wit tot licht crème, zwart met witte aftekening aan voeten en staartpunt, donker en licht gevlekt. Grijs komt niet voor, het is dan Galgo/Grey mix of een Grey’tje. De structuur van de vacht is kort, glanzend of ruw.

De Galgo heeft weinig vacht verzorging nodig, af en toe borstelen met een zachte borstel is voldoende. De kortharige Galgo heeft geen ondervacht zoals de Greyhound. Ze hebben het daardoor sneller koud en een jasje is dan ook onder de 7° C een noodzaak. Mensen met een allergie hebben vaak geen last als ze een Galgo is huis nemen.

Bouw

Het hoofd is lang en smal met amandelvormige ogen. De voorpootjes zijn lang en recht, de achterhand is minder gehoekt als die van een Grey met vlakke spieren. Galgo’s hebben grote hazenvoeten (platvoeten) voor een goede grip op de ondergrond bij het jagen en een lange bijna rechte rug met lange lendenen. De staart met de speciale “Galgo knik” wordt laag gedragen en komt soms tot op de grond.

Kortom, de Galgo is een elegant dier met humor en een gouden karakter!

Indien een Galgo en kruising is met een ander ras (vb Greyhound), is het evident dat de bouw van deze hond eigenschappen van beide rassen heeft. Dit wordt steeds bij de gegevens van de te adopteren hond vermeld.

Geadopteerd

Moro

Hallo, Ik ben Moro, Een mooie Galgo reu van 5 jaar oud.
Adopteer
Geadopteerd

Magia

Hallo, ik ben Magia, iets meer dan 4 jaar oud en ben afgegeven door mijn eigenaar na de jacht in Zuid Spanje. Ondertussen zo’n maandje ...
Adopteer
Geadopteerd

Camaron

Camaron op zoek naar zijn ‘forever home’. Camaron  is een knappe grote  brindle Galgo van 2,5 jaar jong en is een zeer vriendelijke, opgewekte hond. ...
Adopteer

Hoe kan u helpen?

Wil je graag een hond helpen maar heb je geen plaats om hem/haar een gouden mandje te geven? Maar je ziet het wel zitten je steentje bij te dragen om een hond in nood te helpen en deze een nieuwe start te kunnen geven? Dan kan je ook een donatie doen. Dit kan via onderstaande link.