Situatie Spanje

Waarom honden uit Spanje helpen?

Elke hond heeft recht op een goede thuis en juist daarom stopt onze dierenliefde niet aan de grens! Een asiel is en blijft een asiel, maar er is een groot verschil wat de levensomstandigheden betreft. De protectoras (asielen) in Spanje vangen gemiddeld 200 of meer honden op, met beperkte accomodatie en beperkte financiële middelen, waardoor ook medische zorg niet altijd vanzelfsprekend is.

De vrijwilligers in Spanje doen hun uiterste best met de middelen die ze hebben, maar ze kunnen het niet alleen aan. Ze verzetten bergen werk en door hun inzet krijgen kansloze honden een kans op een mooie toekomst. De meesten werken zonder onderstueuning van de gemeente en helpen waar geholpen moet worden.

Ook u kan hen helpen door bv het “Medisch hulpfonds” te steunen. Door dit te doen helpt u de financiële kosten van de medische zorgen alvast een beetje te drukken. Uw bijdrage wordt elk kwartaal integraal doorgestort aan het asiel.

Voor adoptiebemiddeling werken wij samen met Protectora Arca de Noé te Albacete.

Schokkende beelden!

Situatie in Spanje

Het jachtseizoen is elk jaar van half september tot midden januari en de Refuges en Perreras zitten maanden overvol. Voor vele Spanjaarden zijn de galgo’s en podenco’s gebruiksvoorwerpen die afgedankt worden bij geen of te weinig prestatie. Het kost immers teveel om de honden te onderhouden tot het volgende jachtseizoen. Duizenden honden worden in heel Spanje aan hun lot overgelaten, gedumpt op een vuilnisbelt, in putten gegooid, gestenigd, aangereden of opgehangen op verlaten plekjes. Teefjes die goed gejaagd hebben, blijven vaak nog een seizoen leven om pups ter wereld te brengen.

De wetten zullen nog meer aangescherpt moeten worden en de straffen verzwaard. Maar de Galgueros gaan er helaas heel flexibel mee om. De chip wordt verwijderd als een Galgo deze heeft zodat de vorige eigenaar niet meer te achterhalen is. Gevolg: geen boete voor een strafbaar feit, tenzij ze betrapt worden door de politie.

Er wachten veel windhonden op een goede thuis en zelfs bij de Protectora’s zijn ze niet altijd veilig. Als ze de mogelijkheid krijgen stelen zigeuners nl honden uit de asielen. Zij hebben in de sloppenwijken houten en metalen krotten waarin ze honderden dieren houden. Zij gebruiken de honden niet alleen om te jagen maar vaak ook voor hondengevechten of voor illegale hondenrennen. Dit gaat meestal gepaard met veel drank, geld en gokken.

UPDATE 7/2023

De situatie in Spanje is rond Albacete door de opvoedende inspanningen van het asiel naar de scholen toe,  licht verbeterd, een heleboel van de “ontslagen” honden uit de jacht worden in het asiel binnengebracht in plaats van op de straat gedumpt te worden. Opgelet: dit wil niet zeggen dat er geen mishandelingen, of dumpen van honden meer gebeurt. Helaas zijn er nog steeds personen die het welzijn van de Galgo’s en Podenco’s niet genegen zijn en zelfs de moeite niet nemen om ze naar een asiel te brengen, soms al door een geschiedenis van mishandelingen die ze liever verborgen houden.

De Galgo’s en Podenco’s blijven voor de jagers en de uitbaters van illegale hondenrennen nog steeds “slaven” die, indien ze niet goed presteren, gedumpt worden (hopelijk voor hun dan nog in het asiel).

Het asiel moet ook nog steeds overleven met externe steun, iets waar wij en de zusterorganisaties graag aan bijdragen. Wij vernamen in juni bovendien dat de lokale autoriteiten ook in de subsidies aan het asiel knippen waardoor het aldaar zeer moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. GAE heeft daarom in de zomer 2023 een extra inzamelactie georganiseerd.

Komende transporten

Aankondiging komende transporten
Adopteer

Rechtstreekse adoptie

Kom ik in aanmerking voor rechtstreekse adoptie?
Adopteer

Hoe kan u helpen?

Wil je graag een hond helpen maar heb je geen plaats om hem/haar een gouden mandje te geven? Maar je ziet het wel zitten je steentje bij te dragen om een hond in nood te helpen en deze een nieuwe start te kunnen geven? Dan kan je ook een donatie doen. Dit kan via onderstaande link.