Podenco

De Podenco of half windhond

Helaas is de Podenco nog vrij onbekend en dus tevens onbemind. wij hopen u met deze informatie een beter inzicht te geven in het karakter van deze honden. Podenco’s zijn immers heerlijke honden, mits je goed voorbereid bent. Podenco’s worden in Spanje net zo behandeld als de Galgo’s, verlaten, gedumpt (al dan niet in asiel) en mishandeld bij onvoldoende jachtinstinct.

Ze worden voornamelijk gebruikt voor de jacht op konijnen, maar ook op hazen of groter wild. De honden jagen in meutes, een jachtmeute bestaat altijd uit een reu en een aantal teven. Meer reuen verstoren het gedrag en het jachtvermogen van de groep. De Podenco is net als de Galgo een erg oud en oorspronkelijk ras dat al eeuwenlang voorkomt op de Balearen. we vinden al afbeeldingen bij de oude Egyptenaren. Hoewel van de dodengod Anubis vaak wordt gezegd dat hij werd afgebeeld als een jakhals, doen de gigantische oren van Anubis, ons denken aa de Podenco. Over de gigantische oren gesproken, dit wil trouwens niet zeggen dat ze ook goed luisteren, want een Podenco kan erg eigenzinning zijn. Eigenzinnig wil echter niet zeggen dat je een Podenco niets kan leren, integendeel ze zijn intelligent en leren snel, maar moeten er wel het belang van inzien. Verschillende via GAE geadopteerde Podencootjes gaan met hun baasje naar de hondenschool en doen het daar zeer goed.

Karakter

De Podenco is intelligent, vriendlijk en levendig. Ze zijn nieuwsgierig en grappig om te zien. De meeste Podenco’s zijn echte kindervrienden, omwille van hun open, spontane en vriendelijke karakter. Binnenshuis zijn ze meestal rustig en genieten ze net als de Galgo van luieren op een dik kussen of beter nog, op de zetel. Buitenshuis zijn ze speels en sportief en snuffelen ze graag tijdens de wandeling.

Podenco’s zijn over het algemeen iets energieker en actiever als de galgo (maar ook dit verschilt weer van hond tot hond). Podenco’s zijn springers en ‘zweven’ moeiteloos over een hek van 1,5m en hoger, dus een goed omheinde tuin is belangrijk. Sommigen kunnen zelfs klimmen! Als een Podenco losloopt en iets geroken heeft, dan krijgt het jachtinstinct de overhand, ook bij een goed getrainde Podenco.

Enige voorzichtigheid en alertheid is hier dus zeker op z’n plaats en een halsband met penning is dan ook een vereiste. Een Podenco heeft veel energie en kan urenlang wandelen. Ook helpen in de tuin is bij velen een favoriete bezigheid. Podenco’s zijn jachthonden met een jachtinstinct, dus konijnen, kippen, cavia’s… kunt u best bij hun uit de buurt houden.

Schofthoogte en gewicht reu

Schofthoogte en gewicht teef

Vacht

De meeste podenco’s hebben een korte vacht, maar er zijn er ook ruwharige en zelfs podenco’s met lang, zijdeachtig haar, hoewel die erg zeldzaam zijn. De podenco Ibicenco varieert in kleur van donkerbruin tot licht-bruin met wit in alle combinaties.

Foto’s van enkele podenco’s die dankzij Galgo Aid een Gouden Mandje hebben gevonden.

Geadopteerd

Moro

Hallo, Ik ben Moro, Een mooie Galgo reu van 5 jaar oud.
Adopteer
Geadopteerd

Magia

Hallo, ik ben Magia, iets meer dan 4 jaar oud en ben afgegeven door mijn eigenaar na de jacht in Zuid Spanje. Ondertussen zo’n maandje ...
Adopteer
Geadopteerd

Camaron

Camaron op zoek naar zijn ‘forever home’. Camaron  is een knappe grote  brindle Galgo van 2,5 jaar jong en is een zeer vriendelijke, opgewekte hond. ...
Adopteer

Hoe kan u helpen?

Wil je graag een hond helpen maar heb je geen plaats om hem/haar een gouden mandje te geven? Maar je ziet het wel zitten je steentje bij te dragen om een hond in nood te helpen en deze een nieuwe start te kunnen geven? Dan kan je ook een donatie doen. Dit kan via onderstaande link.