Opvanggezin worden

Viviane

Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe opvanggezinnen!

Een bijzonder dankbare “taak” is weggelegd voor onze “opvanggezinnen”. Niet alleen gezinnen maar zeker ook alleenstaande opvangmama’s of opvangpapa’s zijn welkom ! Iedereen die houdt van het lieve zachte windhondenkarakter, de nodige ervaring heeft met hondengedrag, en vooral veel liefde en geduld heeft.
Voor onze opvanghonden is de overgang van hun leven in een asiel naar het leven als gezinshond een grote verandering. Hoewel de meeste windhonden zich wonderbaarlijk snel aanpassen, zijn er ook die wat meer tijd nodig hebben om al de nieuwe indrukken te verwerken. Er kan dan ook op voorhand geen termijn worden afgesproken dat de hond in opvang blijft, dit hangt nl af van het aanpassingsvermogen van de hond zelf en de adoptieprocedure.

Het opvanggezin begeleidt de hond vanaf de aankomst (afhalen op de luchthaven – controle van de documenten – administratie) tot aan de adoptie. Tijdens het verblijf bij het opvanggezin wordt er regelmatig met het bestuur en de nazorgverantwoordelijken gegevens uitgewisseld met betrekking tot de evolutie van de hond, alsook met betrekking tot de kandidaten voor adoptie. Het opvanggezin heeft mee inspraak in de adoptie en vervult in de laatste fase van de adoptieprocedure een belangrijke rol, namelijk bij de kennismaking tussen de hond en de kandidaat-adoptant (en hun eventuele honden) de relatie te evalueren en aan het bestuur eindadvies te geven.

Onze voorkeur gaat uit naar mensen die zelf al 1 of meerdere honden in huis hebben, zodat de nieuwkomer zich hier een beetje aan kan optrekken. De honden die in opvang komen zijn zowel pups als jonge volwassen honden, soms ook oudere honden. Je kan je voorkeur voor soort hond (teef/reu) en ouderdom opgeven zodat we bij het indelen van welke hond naar welk opvanggezin gaat hier zo veel mogelijk rekening mee kunnen houden. Voeding en eventuele medische kosten zijn, in onderling overleg, ten laste van Galgo Aid Europe vzw zolang de hond in opvang verblijft.

Als opvanggezin help je je opvanghond tot rust komen en met vertrouwen aan zijn/haar nieuwe leven beginnen. Opvang betekent dus ook los kunnen laten … ‘tot ziens’ kunnen zeggen als zich een Gouden Mandje heeft gemeld ! Wetende dat je het verschil gemaakt hebt voor die 1ne hond die dankzij  jou een goede start heeft gemaakt ! En … niet getreurd … want je ziet je opvanghond zeker nog terug op wandelingen en evenementen of via email updates met leuke foto’s en de laatste avonturen van je lieveling.

De hond wordt, teneinde in regel te zijn met de Vlaamse reglementering dierenwelzijn, voor de opvangperiode geregistreerd op naam van het opvanggezin. Dit omdat, gelet op het feit dat GAE geen asiel is, de hond op naam van de persoon moet staan waar hij verbrlijft. (Update 26/3/2018)
Het aantal opvangplaatsen bepaalt in grote mate hoeveel windekindjes we naar België kunnen laten overkomen. Heeft u ruimte, tijd en veel liefde te geven en wilt u opvanggezin worden of hebt u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Enkele van onze opvanggezinnen aan het woord

Een deeltje te mogen uitmaken van het nieuwe leven dat deze hondjes tegemoet gaan geeft zoveel voldoening, onbeschrijfelijk! Hen mee op weg helpen naar een beter leven, een super-start bezorgen, dan loslaten en weten dat het goed komt !

Elk opvangertje is anders, telkens een nieuwe en leerzame ervaring voor iedereen: de opvanghond, het opvanggezin, de eigen honden. Het moeilijkste is om een onzekerder diertje los te laten en mee te geven met de adoptanten.  Maar door het vertrouwen in de adoptieprocedure van GAE en de collega vrijwilligers, weten we dat ze goed terechtkomen.  Het gevoel van voldoening, ook al kan je maar af en toe opvangen, is zo groot en zoveel belangrijker dan je eigen traantjes bij het afscheid, dat ik alleen maar kan beamen dat opvangen een verrijking is voor jezelf en je gezin.

Het is gewoon een zalig gevoel om een hondje zonder toekomst een nieuwe start te geven. Een hondje dat onzeker in jouw huis komt ,dag na dag zien open bloeien en terug durven genieten van hond zijn ,aandacht en knuffels. Op weg naar het grootste avontuur van zijn leven,een forever home waar hij graag gezien en gekoesterd wordt. Met wat tijd ,geduld en liefde geef je een schitterend cadeau aan zo'n diertje en je krijgt er zoveel voor terug.

Het mooie van opvangen begint eigenlijk al vanaf het moment dat je een datum weet dat er een nieuwe opvanghond komt.  Je telt de dagen af tot ze arriveren op de luchthaven en dan die nieuwsgierige blik ziet als ze uit hun vluchtbenchen komen.... Zalig ! De eerste dagen in opvang is het soms even wennen.  Een nieuwe omgeving met onbekende geluiden: de tv, radio of stofzuiger doet hen wel eens schrikken. Sommige hondjes weten zelfs niet wat spelen is.... ze hebben nog nooit mogen spelen.  En dan, na een tijdje beginnen ze te wennen en bloeien ze open, wel dat is het mooiste moment van opvangen. Zien hoe je opvanghondje geniet van zijn/haar nieuwe leven. Natuurlijk verlies je wel eens je hart aan een opvanghondje, maar denk er dan aan dat er nog zovelen zijn die het verdienen om in een zachte mand of zetel te slapen, om geliefd en gewild te zijn !  En de foto's en berichtjes die je achteraf krijgt van de adoptanten, maken 'het afscheid' weer goed.  En daarna ... kan je opnieuw beginnen aftellen naar de datum dat je nieuwe opvanghondje arriveert 🙂

Opvanggezin worden voor een hondje dat anders aan zijn lot wordt overgelaten en geen toekomst heeft is het mooiste wat je kunt doen ! Ze een kans geven op een leven vol liefde, warmte en knuffels.  Ze alles leren en vooral hen leren om terug vertrouwen te geven aan de mensen. Er bestaat niets mooiers dan dat , wetende dat jij als opvanggezin een actieve rol hebt gespeeld om zo'n diertje zijn ultieme kans op geluk, liefde en warmte te geven.  Een hondje dat eindelijk gewoon hond mag zijn en mag genieten van het leven.

Verhaal van een opvangmama

Opvangmama Ingrid

Hallo lieve mensen, ik ben Ingrid, opvangmama voor Galgo Aid. 15 jaar geleden hoorde ik toevallig over het vreselijke lijden van de Spaanse windhonden: uitgehongerd, gemarteld, opgehangen! Ik geraakte erg ontroerd en gecharmeerd door deze prachtige dieren. We beslisten met heel het gezin om een Spaanse galgo te redden, en zo adopteerden we "Pancho", een zalige lieve reu. Toen ik zag hoe gelukkig deze Spanjaard hier was, moest ik denken aan al zijn soortgenoten die nog om hulp huilden. Zo heb ik me in het opvangavontuur gestort. Wat een uitdaging! Al mijn ridders werden hier rond de tafel geroepen want zoiets doe je niet alleen...heel het gezin helpt mee. De 3 aanwezige viervoetertjes knikten JA, ze wilden hun mandjes, knuffeltjes en beentjes wel delen! Nu na 7 jaar gaan we er nog steeds voor, nog intensiever dan ooit, nu met iets meer kennis, maar nog altijd met dat vuur! Ze komen overgevlogen, ze maken bij ons een tussenstop en krijgen dat duwtje in de rug dat ze nodig hebben om naar hun "gouden mandje" te vertrekken. Lieve adoptanten nemen ze verder op hun weg naar het geluk. Opvangen is intensief, emotioneel, soms wel zwoegen, hartverscheurend mooi, en zo dankbaar! Er zijn geen woorden voor en enkel diegenen die het geluk hebben te doen wat ik kan doen, begrijpen wat je voelt, bij een eerste likje, een eerste vreugdedansje, een kwispelend staartje van deze lieve honden. Het verandert je leven, het maakt je rijker maar je blijft levenslang besmet en er is maar één remedie voor : HET OPVANGEN EN REDDEN VAN TELKENS WEER EEN HOND!

Geadopteerd

Moro

Hallo, Ik ben Moro, Een mooie Galgo reu van 5 jaar oud.
Adopteer
Geadopteerd

Magia

Hallo, ik ben Magia, iets meer dan 4 jaar oud en ben afgegeven door mijn eigenaar na de jacht in Zuid Spanje. Ondertussen zo’n maandje ...
Adopteer
Geadopteerd

Camaron

Camaron op zoek naar zijn ‘forever home’. Camaron  is een knappe grote  brindle Galgo van 2,5 jaar jong en is een zeer vriendelijke, opgewekte hond. ...
Adopteer

Hoe kan u helpen?

Wil je graag een hond helpen maar heb je geen plaats om hem/haar een gouden mandje te geven? Maar je ziet het wel zitten je steentje bij te dragen om een hond in nood te helpen en deze een nieuwe start te kunnen geven? Dan kan je ook een donatie doen. Dit kan via onderstaande link.