Galgo


Galgo español of Spaanse windhond

De mentaliteit in Spanje bij de galgueros (jagers) is de afgelopen jaren reeds veranderd en sommigen brengen hun honden naar een Protectora of naar een dodingsstation. Maar er is nog een lange weg te gaan ...

In het Spaanse binnenland is er nog veel bijgeloof. Zo gelooft men o.a. dat een zwarte galgo ongeluk brengt ... dat hoe harder een galgo lijdt in dit leven, hoe beter de volgende galgo van de Spaanse jager zal zijn ...

Er worden ook nog steeds windhonden races georganiseerd in Spanje, weliswaar illegaal. Vaak zijn de honden ter adoptie nog jonge honden, zo'n 2 a 3 jaar, aangezien de galgo's vaak al na één jachtseizoen afgedankt worden. En toch kan een gezonde galgo rond de 12 jaar worden.

Onderstaande informatie kan u helpen om een beter inzicht te krijgen, alhoewel het karakter natuurlijk sterk kan verschillen van hond tot hond.

 GALGO-foto1

Karakter

De meeste Galgo's zijn aanhankelijk, gevoelig en trouw. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn intelligent. Naar vreemden toe zijn ze meestal iets gereserveerder (vaak vooral naar mannen toe). Luisteren vinden ze soms moeilijk of ze doen alsof en zijn selectief doof.

De galgo is een echt roedeldiertje en als ze zelf mogen kiezen, zouden ze het liefst hun Gouden Mandje delen met een ander viervoetertje. Vaak is het zelfs beter als er al een andere hond aanwezig is in huis, want de meeste galgo's zijn nog nooit zonder het gezelschap van andere honden geweest, daar ze in de roedel leven bij de jagers. Door een galgo in een roedel op te nemen, beperk je ook de mogelijkheid tot verlatingsangst. De meeste galgo's zijn kindervrienden, al houden ze van tijd tot tijd uiteraard wel van hun rust. De galgo' wordt niet voor niets 'de kat onder de honden' genoemd, want luieren op een dik zacht kussen of in de zetel vinden ze super.

galgo2


Kindervriend

De galgo als kindervriend, foto's van enkele van onze geadopteerde hondjes

 • Cholo_en_Florence
 • De_galgo_als_kindervriend1
 • De_galgo_als_kindervriend2
 • De_galgo_als_kindervriend3
 • Dolphyn_in_de_zetel
 • Mazi_en_co
 • Neo-Guapo
 • Sally_adoptieverhaal3
 • Tizzy_met_kindje
 • Yzar_nieuw1
  

Windhonden zijn zicht-jagers en afhankelijk van hun jachtinstinkt, jagen ze op alles wat beweegt. Een galgo kan een snelheid van 48 km p/u halen en erg hoog springen. Een goed omheinde hondenweide is een veilige oplossing om uw windhond toch eens heerlijk te laten rennen. Als u een windhond adopteert moet u zich realiseren dat u de meeste galgo's enkel veilig aan de leiband kan uitlaten.

Omwille van het jachtinstinct is enige voorzichtigheid t.o.v. kleinere hondenrassen en katten tevens aan te raden. Uit ervaring kunnen we bevestigen dat windhonden in harmonie met kleine hondjes en/of katten kunnen leven en zelfs samen de sofa delen.  De meeste honden worden reeds in Spanje getest in hun omgang met katten (meer info bij 'adoptie info' onder 'katten')
De galo die hoog springt1Schoft hoogte en gewichtGalgo-info
Vacht

De vacht kan voorkomen in volgende kleuren: gestroomd, zwart, kaneel, geel tot licht crème, zwart met witte aftekening aan voeten en staartpunt, donker en licht gevlekt. Grijs komt niet voor, het is dan Galgo/Grey mix of een Grey'tje. De structuur van de vacht is kort, glanzend of ruw.

De galgo heeft weinig vacht verzorging nodig, af en toe borstelen met een zachte borstel is voldoende. De kortharige Galgo heeft geen ondervacht in de winter, zoals de Greyhound. Ze hebben het daardoor sneller koud en een jasje is geen overbodige luxe. Mensen met een allergie hebben vaak geen last als ze een Galgo in huis nemen.

Bouw

Het hoofd is lang en smal met amandelvormige ogen. De voorpootjes zijn lang en recht, de achterhand is minder gehoekt als die van een Grey met vlakke spieren. Galgo's hebben grote hazenvoeten (platvoeten) voor een goede grip op de ondergrond bij het jagen en een lange bijna rechte rug met lange lendenen. De staart met de speciale "Galgo knik" wordt laag gedragen en komt soms tot de grond.

Kortom, de Galgo is een elegant dier met humor en een gouden karakter !


Login

Wij danken

 • Sponsor-ThermoHeizung
 • Sponsor-Bananas
 • Sponsor-Europremiums
 • Sponsor-Hilferd

Wij Danken

 • Sponsor-Goormans
 • Sponsor-VanDenBroeck
 • Sponsor-Immobilli